Tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapia
Luut tukevat kehoamme, lihakset ja jänteet liikuttavat sitä. Tuki- ja liikuntaelimistö, josta käytetään lyhennettä TULE; käsittää luut, nivelet, nivelsiteet, lihakset ja jänteet.
TULE-fysioterapia on fysioterapian erikoisala, jossa keskitytään eri-ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelimistön toimintaan, toimintarajoitteiden fysioterapeuttiseen tutkimiseen, manuaaliseen terapiaan ja ihmisten omatoimisen harjoittelun ohjaukseen sekä neuvontaan.
TULES oireet voivat alkaa tapaturmaisesti tai kehittyä vähitellen kehon liiallisen/vähäisen, yksipuolisen tai virheellisen kuormituksen seurauksena. Usein myös ikääntymiseen liittyvä rakenteiden rappeutuminen on osasyy TULES oireiden kehittymiselle. Keskeinen oire on yleensä kipu.
Tavallisimpia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ovat: niska-hartiaseudun oireyhtymät, alaselän oireyhtymät, nivelrikot, yksittäisten nivelten kiputilat (esim. olka-, lonkka- ja polvinivelet)
TULES fysioterapiaan kuuluvat myös erilaiset kirurgiseen hoitoon liittyvät pre- ja postoperatiiviset hoidot esim. murtumien tai jänne- ja nivelsidevammojen jälkeen.
Kestovaikutukseltaan parhaat hoitotulokset saavutetaan yleensä yksilöllisesti laaditun harjoitusterapian avulla, jonka toteuttamista kuntoutuja jatkaa itsenäisesti fysioterapiasarjan päätyttyä kotona tai salilla. Hyvin suunniteltu, oikein annosteltu ja ajoitettu harjoittelu ja sopiva liikunta ovat parasta lääkettä tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnille.
Fysioterapeutin käyttämiä menetelmiä ovat esimerkiksi:
• neuvonta ja ohjaus
• terapeuttinen harjoittelu
• manuaalinen terapia
Kysy lisää asiantuntijoiltamme
Fysioterapeutti Tuija Lindberg
Fysioterapeutti Katja Lähteelä
Fysioterapeutti Riitta Manerus
Fysioterapeutti (TtM) Maaria Mäkitervo