Ajanvaraus

Allasterapia

Allasterapia16 30 x 40

Allasterapia on fysioterapiaa missä käytetään hyväksi veden vastusta ja kehoa kannattelevia ominaisuuksia.

Allasterapia perustuu veden ominaisuuksien: tiheys, hydrostaattinen paine, nostevoima, virtaus ja pyörteisyys hyödyntämiseen harjoittelussa. Myös veden lämpötila tulee huomioida.

 

Allasterapia sopii sekä lapsi- että aikuiskuntoutujille. Etenkin sellaisille henkilöille, jolla liikkuminen maalla on haasteellista lihasheikkouden tai esim. niveltulehdusten vuoksi. Myös henkilöt, joilla on haasteita tasapainon kanssa esim. ikääntyvät, parkinson potilaat ja MS-tautia sairastavat hyötyvät allasharjoittelusta. Vaikeasti vammaisille vesi on hyvin mieluinen harjoitteluympäristö ja se vapauttaa liikkumaan kolmiulotteisesti. Uudet tutkimustulokset puoltavat myös veden hyödyntämistä voimaharjoittelussa polven tekonivelleikatuilla (Valtonen 2010).

 

Vesi on noin 800x tiheämpää kuin ilma. Tämä antaa tukevuuden tunteen vedessä kuntoutujalle ja helpottaa mm. tasapainon ylläpitämistä ikääntyneillä sekä monilla neurologisilla kuntoutujilla. Tämä myös mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan voimaharjoittelun,. Veden vastus hidastaa liikenopeutta ja vesi antaa aikaa kuntoutujille reagoida itsenäisemmin esim. tasapainossa tapahtuviin muutoksiin. Veden paine vähentää turvotusta sekä auttaa lihaksia rentoutumaan. Myös sydämen toiminta tehostuu sekä syke ja verenpaine laskevat. Ihminen kevenee vedessä suhteessa siihen, kuinka syvässä vedessä hän seisoo. Tämä taas mahdollistaa esim. neurologisilla potilailla kävelemisen altaassa, vaikka se ei enää maalla onnistuisikaan tai vaikka leikkausten jälkeen symmetrisen kävelyharjoittelun painokevennetysti.

Allasterapia pyritään toteuttamaan sellaisessa altaassa, jonka lämpötila on termoneutraali kuntoutujalle, yleisimmin 29-32C. Veden lämpötilan tulee siis olla sellainen, että kuntoutujaa ei palele allasterapian aikana.

Altaassa käytettävät terapiamenetelmät valitaan kuntoutujan terapian tavoitteiden mukaan. Niitä ovat:

• Terapeuttinen harjoittelu veden ominaisuuksia hyödyntäen, lisänä erilaiset välineet (mm. lötköpötköt, uimalaudat, vesipuntit, perhoset jne.)

• Vesijuoksu

• Tavoitesuuntautunut harjoittelu / toiminnalliset tehtävät

• Halliwick menetelmä (kokonaisvaltainen veteen totuttautumisen ja vartalonhallinnan harjoittamisen menetelmä)

• Bad Ragaz eli BBRM menetelmä (voimaharjoitusmenetelmä)

Allasterapia perustuu aina fysioterapiassa / maalla tehtäviin mittauksiin ja arviointeihin. Tavoitteena terapiassa on toimintakyvyn kehittyminen, ylläpysyminen tai laskun hidastaminen vammaan tai sairauteen suhteutettuna.

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Fysioterapeutti, Hallick ja BRRM-terapeutti Anu Myllyharju-Puikkonen